Nyheter från Bothnialoppet

SKIDENUSIASTER OCH ALLA ANDRA SOM ÅKER

Publicerades 2017-11-21

Nu är det snart dags igen för Bothnialoppet. Lördagen den 10 mars 2018 kör vi med start och mål Lindbäcks stadion.

Förra loppet var mycket uppskattat bland deltagande åkare. Den enkät vi bad åkarna besvara gav idel goda recensioner. Man var nöjd med i stort sett allt och de fåtal brister man påpekade kommer vi att åtgärda till 2018 års lopp. 

Loppet kommer som vanligt att gå både på land och på Svensbyfjärden inklusive en bit på Piteälven. Några ändringar kommer vi att göra. Dels är vår ambition att man inte ska behöva åka tillbaka samma sträckning som man redan åkt. Loppen ska gå endast i en riktning. Dels lägger vi in fler servicestationer. 

Vårt prisbord blev mycket uppskattat och vår ambition är att det ska hålla minst samma klass detta år. 

Passa på att anmäla er före nyår då startavgiften är lägre. Det gör också att Bothnialoppet blir en fin morot för kontinuerlig träning. 

Vår förhoppning är att vi ska kunna etablera Bothnialoppet som ett attraktivt och självklart långlopp för åkare i Norr- och Västerbotten.

Hoppas Du med ditt deltagande hjälper oss att förverkliga den ambitionen. 

Mycket VÄLKOMNA! 

Hans Hansson

Ordförande

Bothnialoppet

BÄSTA ÅKARE I BOTHNIALOPPET

Publicerades 2015-10-23

Tyvärr blev det ju så att vi för andra gången tvingades ställa in Bothnialoppet  på skidor som skulle ha gått av stapeln i mars 2015.  Även denna gång var det bristen på snö som gjorde det omöjligt att genomföra  såväl skidlopp som draghundslopp. Den enda gren som genomfördes var Fat Bike Race där vi gjorde en 55 km lång reservbana. Förvisso inte på havsisen utan på fastlandet och inte mellan Luleå och Piteå utan på en bana nära Piteås centrala delar. Banan var varierad och utslagsgivande men tyvärr fick åkarna tävla i stormbyar och iskallt regn. Trots det inga sura miner utan fullt ös från första början.

Vi som arrangerar Bothnialoppet har efter dessa två inställda lopp gjort en noggrann utvärdering. Den viktigaste frågan har då varit om det verkligen är möjligt att arrangera ett långlopp på skidor på havsis, och om vi fortfarande har den tron, finns det saker som vi i så fall måste ändra för att kunna garantera loppets genomförande i framtiden?

Vi har nu kommit fram till

Att  vi ska fortsätta arrangera Bothnialoppet på skidor fri stil

Att  loppet ska köras med en tävlingsklass för herrar respektive en tävlingsklass för damer samt en gemensam motionsklass, samtliga klasser 60 km.

Att   dessutom arrangera ett kortare motionslopp på ca 20 km,  även det i fri stil

Att  nästa år, 2016 göra ett uppehåll då samtliga arrangörsföreningar är involverade i SM-veckan som går i Piteå och därför inte har kraft och människor som kort tid därefter kan ta sig an Bothnialoppet

Att   2017 och 2018 genomföra Bothnialoppet på skidor första lördagen i mars

Att   i huvudsak genomföra loppet på havsis då det är det unika med loppet jämfört med andra långlopp

Att   dra banan inom Piteå skärgård med start och mål centralt i Piteå 

Att   vi ska ha en reservbana så att loppet alltid kan genomföras

Varför gör vi då dessa förändringar?

Vi vill inte ställa in loppet någon fler gång. För att kunna erbjuda en attraktiv reservbana är det lättare att lägga loppet i Piteå skärgård så att vi har hela funktionärsstaben samlad på ett ställe.

Det har visat sig att det är fler passager inom Luleå skärgård som är särskilt ogynnsamma vad avser flödvatten. De landpassager vi hittat som alternativ har inte varit optimala. Alla tre sträckorna kräver stora extraresurser i fråga om maskiner och funktionärer utöver de utmärkta insatser som Luleå kommun bidragit med.

Då loppet har gemensamt start och målområde blir det lättare att göra en stor publikfest av arrangemanget. Det blir inte heller avgörande vilken vindriktning som gäller tävlingsdagen då loppet får med- respektive motvind halva sträckan.

Vad innebär detta för oss som står kvar med anmälan sedan tidigare?

Ni kan även fortsättningsvis stå kvar med er anmälan och har därmed betalt avgiften för 2017 års lopp.

Alla ni som redan är anmälda och har betalat kommer att få information via mejl. Om ni inte får något meddelande innan 30 oktober eller har bytt mejladress kontakta: carina.lyckarplarsson@fs.pitea.se

OBS! VIKTIGT: Att alla svarar på brevet oavsett om ni vill kvarstå  eller väljer att få halva avgiften tillbaka. I och med att vi valt att ej genomföra loppet 2016 p.g.a. SM i Piteå.

Svar önskas senast 31 December 2015, annars tillfaller anmälningsavgiften Bothnialoppet.

Med vänlig hälsning

Hans Hansson

Ordförande Bothnialoppet

FAT BIKE RACE GENOMFÖRT

Publicerades 2015-03-07

Så har vi kört det första Fat Bike Racet i Norrbotten. Det är bara att konstatera att vädrets makter inte tycks gilla oss. I går fredag hårda banor, sol i överflöd och en stilla vind. I dag när loppet drog igång, stormbyar upp till 15 m/sek och regn. Vilket innebar lösa och tunga banor. I morgon ger prognosen oss sol och måttliga vindar!

Vi är alla djupt imponerade av deltagarna. Att köra hela loppet  på 54 km är minst sagt en prestation utöver det vanliga. Även för de som fick loppet avkortat och som körde 44 km resp 24 km skickar vi en beundrande tanke. Det bör vara ett av de tuffaste lopp ni genomfört.

Samtidigt vill vi också tacka alla de ideellt arbetande funktionärena, att stå i fyra timmar i bitande regn och stormvindar kräver en hel del. 

Det är ändå glädjande att stämningen var så god, inga sura miner, bara leenden och konstaterande att vädret är som det är och omöjligt att påverka. Det är bara att hoppas att vädrets makter är med oss i framtiden om vi beslutar oss för en fortsättning. Håll ögon och öron öppna och gå in på denna hemsida i början på oktober för aktuell uppdatering.

Tack alla för uppmuntrande tillrop och stöd för att vi ska orka göra ett nytt försök med skidor, hund och cykel 2016.

Vi kommer inom kort att publicera resultatlistan.

ETT SORGLIGT BESKED

Publicerades 2015-03-02

Det är med sorg i våra hjärtan som vi för andra året i rad tvingas ställa in Bothnialoppet på skidor respektive draghund. Vi kan försäkra att vi gjort allt som stått i vår makt för att undvika detta ledsamma beslut, men vädrets makter rår inte ens vår vilja på.

För en vecka sedan såg allt ljust ut. Den fuktiga snö som fallit frös fast på isen på ett bra sätt. Väderprognoserna visade på några dagars snö samt fortsatt nattkyla. Tyvärr blev verkligheten annorlunda. Snön kom i form av regn, nattkylan förbyttes till plusgrader även nattetid. Detta i kombination med hårda sydliga vindar som brutit upp isen långt in mot kusten gör sammantaget att det nu ligger mängder av vatten på isen. I stort sett all snö är borta och det översta lagret is är så poröst att vi inte kommer ut med några maskiner. I skenet av dessa fakta återstod inget annat än att ställa in 2015 års lopp.

Trots två års motgångar vill vi ännu inte ge upp. Vi ska försöka komma tillbaka 2016. På vilket sätt är just nu lite oklart, vi måste självfallet utvärdera tidpunkt för loppet samt om ytterligare utveckling av bansträckningen kan göra loppet mindre sårbart. Vi tror att Bothnialoppet på Bottenvikens havsis har stor potential och kan bli en verklig attraktion inom skidornas långloppsvärld under förutsättning att vädrets makter är med oss. Vi hoppas därför att ni ska ha förståelse för vårt beslut och att inte heller ni ska ge upp utan planera för ert deltagande 2016.

Meddela oss om ni önskar stå kvar med er anmälan till 2016 eller om ni önskar halva anmälningsavgiften åter på adress carina.lyckarpLarsson@fs.pitea.se 

FAT BIKE RACE FLYTTAT

Publicerades 2015-03-01

Cykelloppet är flyttat. Går inte mellan Luleå och Piteå då risken för halkolyckor bedöms som för stor. I stället kommer loppet att gå på skidspår på ömse sidor om Piteå norra stadsfjärd. Vi har hafr samråd med företrädare för cyklisterna och de delar vår uppfattning att det är bättre att flytta loppet i stället för att ställa in. Loppet startar klockan 10:00 vid Norrstrand i anslutning till Noliaområdet. Där kommer även målgången att vara. Det kommer förhoppningsvis att bli en utslagsgivande tävling med en hel del publik som följer loppet. Dusch och omklädning finns i Norrmalmia sport- och evenemangshall i anslutning till start och målområdet. Förtäring i form av sportdryck kommer att finnas under loppet samt hamburgare serveras efter målgång. Prisutdelning sker direkt efter målgång. Samtliga åkare kommer att få pris. Vi hoppas alla åkare ska ha överseende med ändringen då den uteslutande beror på halkrisken som i sin tur beror på att det ligger mängder av vatten på isen och de mesta av snön smält bort.

HÅLLER ISEN?

Publicerades 2015-02-23

Vi får många frågor kring isen. I tidningarna kan man läsa att det är öppet vatten i skärgården. Vi kan lugna alla då vi varit längs hela banan och borrat. Det är minst en halv meter tjock is, på de flesta ställen mer än så. De senaste dygnens nattkyla har förbättrat läget ännu mer och nuvarande prognos med lätt snöfall tisdag/onsdag denna vecka samt snö i stort sett hela nästa vecka är glädjande nyheter. 2015 års lopp kommer att gå av stapeln enllgt planerna!

ÅKER FRÅN TRUNDÖN? LÄMNA BILEN HEMMA

Publicerades 2015-02-23

Om du åker det korta loppet 20 km från Trundön till Piteå, ta då bussen. Parkeringsmöjligheterna vid starten i Trundön är detta år mycket begränsade. I Piteå kan du parkera vid Nolia där bussen avgår från friidrottshallen. I Luleå avgår bussen från Hälsans Hus till Trundön. För tider gå in under fliken "Om Bothnialoppet / busstransfer"

Nu har vi packat banan

Publicerades 2015-02-10

I går, måndag, körde vi banan mellan Piteå och Luleå t.o.r. Vi packade snön som låg på isen för att skynda på tillfrysningen av det flödvatten som bitvis ligger mellan is och snö. Allt förlöpte bra. Nuvarande töväder som ska följas av flera dygn med minusgrader kommer att göra gott. Tillfrysningen blir nu optimal.

Många samarbetsavtal klara

Publicerades 2015-01-22

Vi har nu gjort klart med samarbete med COOP, Willys, Sportringen, Hugossons och Polarbröd. Diskussioner förs med fler företag om samarbete med Bothnialoppet.

Intresserad av samarbete?

Publicerades 2015-01-22

Är du som företagare intresserad av samarbete med Bothnialoppet? Kanske personalaktiviteter med rabatter till personal eller kundaktiviteter som ger rabatt till de som deltar i något av våra lopp? Ta då gärna kontakt med oss.

Allt enligt planerna

Publicerades 2015-01-15

Planeringsträffen i går kväll var positiv, allt fungerar enligt planerna. Dessutom bra kärnis längs hela banan och gott om snö. Alla förutsöttningar finns för ett kanonfint lopp den 7 mars.

Nytt År - Nya tag

Publicerades 2015-01-14

Nytt år och nu har vintern kommit. Grundis finns på hela sträckan, den växer nu till sig sakta men säkert. Senaste veckans snö gör att vi känner oss trygga inför loppet den 7 mars. Om ni inte redan börjat träna är det dags nu. Anmäl er redan i dag så ökar er motivation ytterligare att ge er ut i de sköna skidspåren.

God Jul och Gott Nytt År

Publicerades 2014-12-23

Under Jul- Nyårs- och trettonhelgen kommer inga nyanmälningar att läggas upp på startlistan, om ni anmäler er under tiden 24/12  t.o.m 6/1 dyker ert namn inte upp på startlistan förrän tidigast den 9/1 2015 pga klämdagar och ledighet.

Väl mött 2015!

EUROLOPPET

Publicerades 2014-12-08

Gå gärna in på Euroloppet.com och botasnisera bland alla våra partnerlopp runt om i Europa. Om ni åker Bothnialoppet plus ytterligare tre lopp får ni som belöning välja gratis deltagande i något av de nästan 50 lopp som arrangeras inom ramen för Euroloppet.

Nu lägger sig isen

Publicerades 2014-12-01

Nu lägger sig snön på Bottenvikens spegelblanka is. Det är på denna is vi ska ta oss fram på sidor den 7 mars 2015. Lika vackert och intagande i mars som nu i december.

Ny dragning av banan

Publicerades 2014-12-01

Nu har vi fått klart med berörda fastighetsägare på Kallaxheden vilket innebär att den nya sträckningen kommer att gå över heden och vi på så sätt undviker den del av banan som varit mest benägen att svämma över av flödvatten. Dessutom ger det mer variation och kortar banan till 60 kilometer. Allt blir bara bättre, vi ser verkligen fram mot kommande lopp, både Luleå-Piteå och Trundön- Piteå.

Redan över 100 anmälda

Publicerades 2014-11-10

I och med att så många av de som anmälde sig till 2014 års lopp valde att stå kvar som anmälda till 2015 års lopp är vi redan från start 105 anmälda åkare!! Det borgar för en ny härlig folkfest på havsisen i en av världens vackraste skärgårdar.

ANMÄLNING ÖPPEN

Publicerades 2014-11-10

Nu är det äntligen möjligt att anmäla sig till 2015 års Bothnialopp. Fram till den sista december är det reducerad avgift, passa på att anmäla dig tidigt.

EUROLOPPET + BOTHNIALOPPET =SANT

Publicerades 2014-11-10

Bothnialoppet är nu stolt medlem av Euroloppet som är ett nätverk av 49 olika långlopp i nästan hela Europa. Genom Euroloppets hemsida www.euroloppet.com får du information om alla nätverkets lopp, anmälningsmöjligheter, priser etc. Att vi nu är med i Eurpas största långlopps nätverk borgar för att Bothnialoppet är ett attraktivt lopp som med tiden kommer att se allt fler internationella deltagare.

Snart är det dags

Publicerades 2014-10-29

Nu närmar vi oss öppningsdatum för anmälan till 2015 åts Bothnialopp på skidor. Vi kör som vanligt dels från Luleå till Piteå 60 km, dels från Trundön till Piteå 22 km. Samtliga lopp går i fri stil. 

FAT BIKE Race

Publicerades 2014-10-29

Tyvärr fick vi inte testa Fat Bike Race förra vintern. Men denna vinter gör vi ett nytt försök sträckan Luleå-Piteå. Alla inblandade är taggade för att göra loppet till en tuff och spännande succé. Något säger oss att vi får fler anmälningar till 2015 års lopp. Varför? Jo det säljs Fat Bike cyklar som aldrig förr!

Anmälningsdatum

Publicerades 2014-10-29

Håll ögonen öppna, besök oss regelbundet. I början på november öppnar vi för anmälan, exakt datum kommer inom kort. Rabatterade priser för tidig anmälan!

Upptakten för Bothnialoppet har startat

Publicerades 2014-09-25

Under den gångna vecka har vi haft vår upptaktsträff. Finns lite nyheter att se fram emot i Bothnialoppet 2015 men allt är i sin linda än så länge. Men nyheterna kommer att presenteras här fortlöpande.

Anmälan

Publicerades 2014-09-25

Nu är det inte så förfärligt långt till start den 7 mars 2015.
Vi öppnar för anmälan den 1november med rabatterat pris fram till sista december.
Gäller att vara på hugget.

BOTHNIALOPPET INSTÄLLT

Publicerades 2014-02-26

 Det är med sorg i hjärtat som vi måste meddela att 2014 års Bothnialopp på skidor/draghund/fatbike är inställt. Orsaken är som ni säkert förstår den extremt milda vinter vi just nu upplever med den näst varmaste februari sedan väderstatistik började föras i Sverige för mer än hundra år sedan.

Vi har vänt på varje sten, försökt läsa väderprognoserna för kommande veckorna så positivt det bara går samt tittat på varje möjligt alternativ för att slippa ställa in, men vi kan bara konstatera att enda rimliga beslutet är att ställa in loppen.

 Isen är fortfarande tillräckligt tjock. Ute på fjärdarna och vikarna är det relativt hårt och bra underlag men flödvattnet som ligger längs stränderna är så omfattande att det inte kommer att frysa ihop i tid med de fåtaliga minusgrader som prognoserna förutspår. Detta i sin tur innebär att vi inte kommer ut med våra maskiner som ska preparera banan. Dessutom, och det är minst lika stort hinder, den fina snö som fram till och med lördag låg på isarna har nu minskat så mycket att det inte räcker för att vi ska kunna göra en anständig bana.  Inte heller här ger väderprognoserna oss någon tröst. De få centimeter snö som väntas falla fram till den 8 mars räcker inte. Av respekt för er som åkare vill vi inte erbjuda en bana som inte håller godtagbar kvalité. Vi vill att alla deltagare ska kunna lita på att när vi kör loppet är också förutsättningarna goda.

 Det finns nu två alternativ för er som anmält och betalt startavgift.

Det ena är att ni står kvar med er anmälan till 2015 års lopp, det andra är att ni får tillbaka halva startavgiften. Om ni står kvar har ni ändå möjlighet att ändra namn till 2015 års lopp om ni själva får förhinder. Om ni väljer att stå kvar skickar vi ett nytt registreringsbevis när anmälan öppnas igen hösten 2014.

 Oavsett vilket alternativ ni väljer måste ni meddela ert val till oss.

Ni skickar ett svarsmail till carina.lyckarplarsson@fs.pitea.se

I mailet anger ni om ni önskar stå kvar med er anmälan. Om ni inte vill stå kvar utan önskar halva startavgiften återbetald måste ni ange förljande:

För- och efternamn / clearingnummer till er bank / kontonummer / samt vilken bank och ort

Välkommen tillbaka till 2015 års lopp. Då ska det förhoppningsvis bli normal vinter igen. Vi är redan fulla av energi och beredda att göra 2015 års lopp till ett riktigt bra arrangemang!

 

 

 

Tibban & Lasse testar - Läsartävlingen - 100m på skidor

Publicerades 2014-02-19

 

 

http://4-klovern.se/

Vi blir allt fler

Publicerades 2014-02-18

Nu är vi 113 anmälda åkare i Bothnialoppet, fler än vid denna tid förra året då vi till slut blev nästan 400 anmälda. Men glöm inte att anmäla er senast söndag den 2 mars. Och hav förtröstan, det kommer snö till helgen så träna kommer alla att hinna göra innan loppet. Anmäl er nu!

Förra årets yngsta deltagare

Publicerades 2014-02-18

Fjolårets yngsta deltagare Vega Arvidsson är anmäld och kommer att åka loppet i år också,

Bothnialoppet hälsar dig och alla deltagare välkommna!

Welcome Kevin

Publicerades 2014-02-06

Vi har fått en pratstund med Kevin som hitills är Bothnialoppets mest långväga deltagare. Han är anmäld i den nya Fat Bike klassen. Kevin som kommer från nordvästra England är en hängiven cyklist vilket märks tydligt när han berättar att han inte riktigt har koll på hur många cyklar han har. Sju eller möjligen åtta tror han. Att det blir Bothnialoppet för hans del beror på att de andra lopp som erbjuds i Finland och Norge är väl så tuffa och framför allt långa, ex i Rovaniemi som hade kunnat vara ett alternativ, är 15 mil och minst 20 timmars cykling. Kevin har länge haft en dröm att få cykla på fruset vatten och när hans vän Olov Stenlund från Luleå berättade om Bothnialoppet Fat Bike Race bestämde han sig direkt. Så nu tar han och hans cykel flyget till Luleå, tränar några dagar, kanske åker lite skridskor för att sedan spänna bågen och ta sig de 60 km från Luleå till Piteå. Därefter kommer Kevin att göra det näst bästa han vet, sitta på café och njuta, kanske till och med i den vackra norrbottensskärgården. Good luck Kevin, hope you will have a nice race and welcome back next year.

Banmarkeringar gjorda

Publicerades 2014-02-05

Nu har Gunnar Lundström och Hansarna Nordmark och Hansson varit ute och markerat banan med ruskor.Oavsett hur många gånger vi åkt banan överraskas vi av hur vacker den den är, särskilt en dag som  denna med sol, svag vind och några minusgrader. Vi konstaterar unisont att det verkligen är en fin och vacker bana. Nu avvaktar vi till veckan innan start då spårmaskinen kör den för första gången.

Perfekt is

Publicerades 2014-01-28

Har i dag kört hela bansträckningen mellan Luleå och Piteå med skoter och mätt istjockleken. Den är inte bara tjock, den är mycket tjock. Så nu kan vi vara lugna, det blir inga problem att preparera banan med spårmaskin. Banan blir i år något kortare, högst 60 km från Luleå och exakt 22 km från Trundön. Men den är fortfarande lika unik och vacker som tidigare.

Detta är Fat Bike

Publicerades 2014-01-27

Många undrar vad Fat Bike Race är. Denna korta instruktionsfilm från Fyrklövern, en av våra samarbetspartners, ger er svaren.

Legendar i startfältet

Publicerades 2014-01-27

Den upmärksamme har redan noterat att vi har en legendar inom långloppsvärlden bland de anmälda. Bengt Hassis, med två Vasaloppssegrar och totalt nio segrar i långloppens World Cup, åker motionsklassen från Luleå till Piteå. Vi fick en lite pratstund med Begt under en lunchrast. Anledningen till att Bengt åker är att han blivit inbjuden av nära bekanta att komma upp till Norrbotten för att åka det unika Bothnialoppet. Numera blir det inte några tävlingslopp för Bengt, den tiden är förbi. Men motionslopp åker han fortfarande, dock inte Vasaloppet 2014. Bengt vet inte riktigt vad han kan förvänta sig av Bothnialoppet annat än att det kan vara rätt kämpigt att åka på slätan 60 km utan vare sig uppför eller nedförsbackar. Att det går på havsis är ändå en krydda och lite spännande tycker Bengt, som när han inte åker skidor lär andra hur man åker. Han har nämligen en uppskattad skidskola i Grönklitt som främst på helger lär enskilda och grupper hur man på bästa sätt tar sig fram på de vita vidderna. Så nu kan alla sugna utmana Bengt och själva åka Bothnialoppet. Vi önskar Bengt, hans fru och vänner lycka till i 2014 års Bothnialopp

 

Isläget

Publicerades 2014-01-21

Nu växer isen med en svindlande hastighet, ca 4 cm per dygn. Vi har hela banan islagd och under vecka 5 och 6 ska Gunnar och Hans ut och borra för att få vetskap exakt hur tjock isen hunnit bli. Vi kan i alla fall säga att isen inte kommer att bli något problem. Inte heller snön, fram till 8 mars kommer vi att ha tillräckligt mycket snö för att kunna erbjuda fin bana preparerad av bra pist/spårmaskiner och skickliga förare. Följ oss här på hemsidan så får ni kontinuerliga rapporter hur arbetet med banan går.

Ny bansträckning

Publicerades 2014-01-09

Nytt banavsnitt

Publicerades 2014-01-03

Ove och Hans har varit och rekat en av de nya bansträckorna, i detta fall mellan Alhamn och Pultviken där vi gör en två kilometer lång landpassage. Kommer att kännas skönt för alla åkare om vi mot förmodan skulle få motvind, då blir det att åka i lä för den sydliga vinden

80 anmälningar på nya året

Publicerades 2014-01-02

När vi nu går in på det nya året har vi redan 80 anmälningartill Bothnialoppet 2014. Detta ser vi som ett gott tecken, mycket talar för att vi blir fler åkare än föregående år vilket glädjer oss mycket. 

Isläget

Publicerades 2014-01-02

Trots den extremt milda vintern växer isen ute i skärgården. Vi har ännu inte gjort några exakta mätningar men på långfärdsskridskor har vi kunnat se att isen lagt sig på större delen av den tilltänkta banan. I helgen åkte ett gäng från Piteå till Trundön på fin is, samtidigt som ett annat gäng åkte från Luleå till Alhamn. Lite mer kyla och istillväxten kommer att ta fart.

Snart går tiden ut

Publicerades 2013-12-22

Snart går tiden ut för "boka tidigt rabatt". Fram till och med 31 december är rabatten i det långa loppet från Luleå 100 kronor samt från Trundön 75:-. Vi påminner också om att vi tar emot anmälningar fram till och med klockan 24:00 söndagen innan loppet (2 mars). Finns alltså ingen direktanmälan vid startplatserna.

Mer omväxlande bana

Publicerades 2013-12-17

Nu har vi gjort en ny bansträckning. Den nya är dels något kortare, dels mer omväxlande.Fortfarande är huvuddelen på havsisen men nya sträckor görs längs strandkanter och genom ett par skogspartier. Det innebär att det erbjuds lä mot eventuellt starka vindar på fler ställen längs banan. Vi kan dock lugna er alla som åkte 2012 års lopp , banan är minst lika vacker som tidgare. Och det bästa av allt, vi kan nog fortfarande ha fog för frågan, är det Europas tuffaste långlopp på skidor.

Första anmälan till Fatbike Race

Publicerades 2013-12-12

Så har första anmälan kommit in till Fatbike Race. Och det är inte vilken anmälan som helst. Den kommer ända från England. Innebär enligt vår tolkning att det är ett attraktivt lopp vi erbjuder. Varför skulle man annars ta sig hela vägen från England till Piteå och Luleå? Så nu väntar vi bara på att det anmäler sig flera svenska konkurrenter. Anmäl er redan nu så ni får del av "boka tidigt rabatten"

Nu är det öppet för anmälan

Publicerades 2013-12-10

Nu har Bothnialoppet öppnat för anmälan till 2014 års lopp. Nu erbjuder vi både tävlingsklasser för damer respektive herrar samt en gemensam motionsklass för damer och herrar mellan Luleå och Piteå. Nytt för i år är även cykelloppet Fatbike Race, cykellopp med extremt tjocka däck, 3.8". Redan har anmälningar börjat strömma in. Passa på att anmäl före 31 december så får du "boka tidigt rabatt"

Detsamma gäller för "lillebror", motionsloppet på skidor mellan Trundön och Piteå i fri stil. Där kan du också anmäla dig redan nu för att få "boka tidigt rabatt". På samma sträcka kör vi för första gången två draghundslopp, varav det ena i stafettform. Även där gäller "boka tidigt rabatt"

Redan flera anmälningar

Publicerades 2013-12-10

15 anmälningar redan första dagen som anmälningsfunktionen äröppen. Kloka deltagare som därmed får ett billigare deltagande. Anmäl dig Du också innan 31 december så får Du det rabatterade priset

Nu är vi verkligen ute och cyklar

Publicerades 2013-12-09

Nytt för 2014 är att vi kör ett mycket speciellt cykellopp från Luleå till Piteå. Loppet är i diciplinen Fatbike som är cyklar med däckdimension på 3.8". Det är således inte en vanlig mountainbike. Vill du delta måste det bli med en fatbike. För vidare information kan Du kontakta Kurt.lundberg@gmail.com 

Fatbikeåkarna utmanar verkligen alla skidåkare, de säger att de lätt kommer först till målet i Piteå! Anta utmaningen, kör mot Fatbikeåkarna!

 

Bothnialoppet 2014

Publicerades 2013-12-06

2014 års Bothnialopp, ett av Europas hårdaste långlopp, går av stapen lördagen den 8 mars. Som tidigare körs det långa loppet på havsis i den underbara skärgården mellan Luleå och Piteå och kommer att bli max 60 km. Vi har numera två tävlingsklasser, en för damer fri stil och en för herrar fri stil. Dessutom en gemensam motionsklass. Nytt för i år är även att vi kör ett lopp i Fatbike, cykellopp med cyklar gjorda för att köra på snö. Starten går klockan 09:00 för samtliga klasser.

Vi som inte vill åka ett av Europas tuffaste långlopp kan i stället åka de 22 kilometerna från Trundön till Piteå. Där åker alla i en gemensam motionsklass, fri stil. Banan är densamma som de avslutande 22 km från Luleå, går alltså i samma underbart vackra skärgård. Starttid 11:00. Med start klockan 09:00 från Trundön körs det även två draghundslopp varav det ena loppet i form av stafett. Målgång för båda hundloppen är i Piteå.

Bothnialoppet – Draghund

Publicerades 2013-12-04

Motionslopp med draghundar. Strax innan kl 9 kommer det vara ett riktigt hundliv vid Trundön. Då står draghundsekipagen uppställda och väntar på att få starta, nervösa förare och ivriga hundar som vill ut på banan. Det blir en härlig blandning mellan stilar och hundar, allt från polarhundar som helst skulle fortsätta någon extra mil, till snabba sprinthundar med förare på välvallade skidor och däremellan hundar och förare som njuter av att motionera tillsammans.


Bothnialoppet Draghund-stafett:
2-manna stafett: Trundön-Renön-Norrstrand. Förare åker skidor bakom 1-2 hundar anspända med lina. Delsträckorna kan variera mellan 8-12km. Växling sker vid Renön. En klass oavsett ras eller antal hundar.


Bothnialoppet Draghund-20km:
Trundön-Norrstrand, ca 20km. Max 6 hundar per spann. Förare kör släde eller åker skidor bakom släden/pulkan. En klass oavsett ras eller antal hundar.
Gemensam start för båda draghundsloppen vid Trundön kl 9.00

Tävlingen är öppen för förare född 1995 eller tidigare och hundar minst 18 månader, Id-märkta, vaccinerade. Se mer i regler för Bothnialoppet Draghund.

Anmälan sker på Bothnialoppet.se from 9 dec.

Senare under dagen kommer barn och ungdomar att köra ett uppvisningslopp i närheten av målområdet. Är du intresserad att vara med? Kontakta storforssk.draghund@gmail.com

 

Snart är det dags att anmäla dig till Bothnialoppet!

Publicerades 2013-11-28

Arbetet med loppet 2014 pågår för fullt.
Beslut ikväll; anmäler du dig i år, senast 31/12, får du 100 kr rabatt.
Anmälan öppnar senast 9 december.

Bothnialoppet i bilder!

Publicerades 2013-04-03

Nära en månad har gått sen den härliga lördagen i början på mars. På vår Facebook-sida har vi publicerad ett axplock av bilder från Bothnialoppet 2013. Dröm er tillbaka och njut så ses vi nästa år och vår! 

 

Länk till bildalbumet

Angela Nilsson diktar Bothnialoppet!

Publicerades 2013-03-21

Vi vill börja med att tacka för alla positiva omdömen och de tips vi fått in efter årets upplaga av Bothnialoppet. Bland de roligaste inslagen är utan tvekan Angela Nilssons dikt som publicerades på vår Facebook-sida. Ett fyndigt stycke text med många roliga och träffsäkra rim som vi fått tillåtelse att publicera här. Mycket nöje!

“Bothnialoppet från stad till stad
startade med alla andra på rad
körde hårt, svettades och fick värmeslag
i Kallax blev det därför avklädning och stopp ett bra tag

Solen i topp, skejtytan blank och fin
men med klassiskt gick det trögt och jag fick lida pin
stretade på i det kärva spåret
JAG VILLE FRAM TILL MÅLET

I Trundön fikat var gott
började undra hur det var med sträckans mått
OJ, det återstod flera mil
valde därför resten av resan med bil

Tack för ett trevligt lopp
Gärna en repris och jag ställer opp”

Angela Nilsson.

Bothnialoppet 2013 tillika 319 åkare är i mål!

Publicerades 2013-03-12

Över 350 startade och 319 åkare orkade ända fram längs den 6,2 mil långa sträckan. Bothnialoppet 2013 är med andra ord avklarat och arrangörsstaben känner sig mycket nöjda med den första upplagan av loppet.

Att lära till 2014
Även om arrangörerna i stort är nöjda finns det förstås mycket att förbättra och utveckla till ett kommande år. Vi har försökt snappa upp den sakliga kritik och de förslag som kommit från olika håll, för att göra ett ännu bättre lopp under 2014.

En punkt som många reagerat på är förlängningen av bansträckningen, från de annonserade 5,5 milen till slutligen 6,2 mil på tävlingsdagen. Orsaken till den ökade längden är att vi tvingats ta hänsyn till förändringar längs banan. Ett exempel är flödvatten som ställde till det för den ursprungliga bansträckningen.

Tre timmar och 2 minuter
Tävlingsdagen bjöd på många starka prestationer. Den som var snabbast hade dock hela 8 minuter och 37 sekunder till tvåan. Daniel Dyrander som tävlade för Bergens IF åkte i mål på imponerande 3:01:51, vilket gjorde honom till loppets snabbaste åkare.

Hela resultatlistan hittar ni här: http://fij.se/ttt/bo13.html

Här kommer Skigos vallatips för morgondagens lopp

Publicerades 2013-03-08

Tävling
Glid-Grön HF, C 105 pulver, toppa m C 105 kloss. Fäste-Blå XC värms in i belaget, därefter Lila HF (-2 – -15) 4-6 varv.

Motion
Glid-LF Grön, C 380 kallpulver, borsta noga.
Fäste: Se tävlingsvallningen

Bothnialoppet i radio

Publicerades 2013-03-08

P4 Norrbotten ringde upp Bothnialoppets ordförande Hans Hansson under arbetet med att preparera spåren inför lördagens lopp. Hans berättar om väderförhållanden, sitt eget deltagande och om möjligheterna att få se en havsörn under tävlingen.

 

Lyssna på intervjun här

A-O i vallning & 38 timmar kvar!

Publicerades 2013-03-07

 Med 38 timmar kvar till starten i Bothnialoppet 2013, släpper vi denna exklusiva ”crash course” i längdskidvallning. Kunskapskällan är ingen annan än skidlegenden Sven-Åke Lundbäck som råkar ha en egen vallabod hemma i garaget.

Vad hände med Mathias ”Xet” Jonsson?

Publicerades 2013-03-04

Ni som följt rapporteringen om Bothnialoppet sedan starten ifjol, tycker säkert att namnet Mathias Jonsson alias Xet klingar bekant. Och det med all rätt.

I en första videointervju antog Xet som representerar trängingsbloggen 4-klövern, utmaningen att åka Bothnialoppet. Den nära 6 mil långa sträckan var dock inte det enda som Mathias ”svor på” att ta sig an.

Utmanade OS-medaljör
Bland alla potentiella motståndare valde Mathias med omsorg. Det slutgiltiga valet föll på ingen mindre än den forne elitåkaren och OS-medaljören Sven-Åke Lundbäck som Mathias alltså valde att utmana i loppet.

Med ”dagen D” i sikte, inledde Mathias träningen med flertalet vansinnesvarv på LF-Arenas skidspår. Utöver LF-träningen skrapade han ihop ytligare ett antal mil under de två veckor som följde.

Skit i luftrören
Sen kom bakslaget. I den allt för järva och ”attackartad” träningssatsningen, ville inte Mathias luftrör medverka. En konflikt mellan psyke och fysik som fram till dags dato inte kommit till en lösning.

I följande video får ni en uppdatering om Mathias Bothnialoppet-status (inslaget är drygt en vecka gammalt).

Föranmälan stängd 211 anmälda!

Publicerades 2013-02-28

Vi hoppades på närmare 200 deltagare. Idag när vi stängde föranmälan är vi uppe i 211! Fantastiskt kul. För er som önskar åka men inte hunnit anmäla sig, går det bra att anmälda sig direkt på plats. Kostnaden är 500 respektive 400 kr, för start i Luleå eller på Trundön.

Mer information om direktanmälan hittar ni här:

http://bothnialoppet.se/organisation/betalning-bankgiro/

Vi ses på startlinjen!

Vi hoppades på närmare 200 deltagare. Idag när vi stängde föranmälan är vi uppe i 211! Fantastiskt kul. För er som önskar åka men inte hunnit anmäla sig, går det bra att anmälda sig direkt på plats. Kostnaden är 500 respektive 400 kr, för start i Luleå eller på Trundön.

Mer information om direktanmälan hittar ni här: http://bothnialoppet.se/organisation/betalning-bankgiro/

Vi ses på startlinjen!

- See more at: http://bothnialoppet.se/#sthash.IQOsiuJP.dpuf

Packat & Klart och 133 redo för start!

Publicerades 2013-02-25

Publicerades 25 February 2013 | Kategori Uncategorized

Under föregående vecka var det ”packning” av skidspåret som stod på schemat. I vanlig ordning var ordförande Hansson med och bistod de utsända som den här gången var Gunnar Eriksson och Hans-Erik Öberg.

Det nära sex mil långa skidspåret mellan Luleå och Piteå är nu packat. Ett uppdrag som utfördes med hjälp av två snöskotrar som färdats längs sträckan, tur och retur. Det praktiska arbetet och förberedelserna inför loppet går som ”på is” i positiv bemärkelse.

I skrivande stund har 133 personer anmält sig till loppet. Precis som väntat så ökar antalet anmälningar i takt med att startdatumet kommer närmare och närmare. Med andra ord så ser målsättningen om 200 deltagare ut att gå i lås!


 

Packat & Klart och 133 redo för start!
Bothnialoppets ordförande Hans Hansson, trycker febrilt på snöskoterns GPS. Kan tyckas onödigt då vi tidigare har berättat om att sträckan är utmärkt med ”risruskor”. Någon rimlig förklaring finns inte att tillgå i skrivande stund.

 

 

I samband med ”uppdrag spårpackning”, märkte man även ut risruskorna med snitselband. Kanske för att slippa använda GPS i fortsättningen?

 

 

”Packat & Klart”. Arbetslaget i givakt utanför servicehuset vid Norrstrand. Från vänster Lars-Erik Öberg, Gunnar Eriksson och Hans Hansson.

 

Passa på att anmäla er till Bothnialoppet!

Publicerades 2013-02-18

I skrivande stund är det 96 deltagare anmälda till Bothnialoppet 2013. Vi som jobbar med loppet vet dock att det är många fler som ska åka men inte hunnit anmäla sig. Med det i åtanke tror vi att deltagarantalet blir närmare 200.

Dyrare efter 1 mars
För er som villa åka men inte hunnit anmäla sig, vill vi påminna om att föranmälan stänger den 1 mars. Efter det är det endast anmälan på plats som är möjlig till en kostnad av 500 respektive 400 kr, från Luleå och Trundön.

Förskottsbetala busstransfer
Vi har även noterat att många som anmält sig och bokat busstransfer glömt att betala för bussresan. Anmälningsformuläret har nyligen gjorts om för att tydliggöra priset för busstransfer som ska förskottsbetalas.

Vi är dock inte ute efter att ”hänga någon”, utan vill bara att allt ska flyta på den 9 mars. Ni som har bokat buss men glömt betala kommer eventuellt att bli kontakta med mer information, om inte får ni betala kontant när ni kliver på bussen.

Anmälningsformuläret hittar ni här i högerspalten. Vi ses den 9 mars!

Ruskigt uppdrag i Bothnialoppets tjänst!

Publicerades 2013-02-15

Under den gångna veckan har arbetet med bansträckningen mellan Luleå och Piteå fortskridit. ”Ruskning”, ett begrepp som knappast återfinns i allt för många branscher och sammanhang, är vad man ägnat sig åt längs den 5,9 mil långa sträckan.

Och svaret är ja. Bothnialoppet har vuxit med fyra kilometer mot de 5,5 mil man tidigare annonserat. Anledningen till det ökade avstående beror helt enkelt på att den aktuella bansträckningen visade sig vara något längre än man räknat med. Med andra ord, mer skidåkning för pengarna!

Bansträckningen kommer för övrigt att variera från år till år, då man måste ta hänsyn till isar och andra oberäkneliga inslag i en skidarrangörs vardag.

 

 Projekt ruskning påbörjades i Luleå med siktet inställt på Piteå. Den utsända kvartetten bestod av ordförande Hansson, Gunnar Lundström från Kultur & Fritid samt två välbekanta ansikten från Arena Piteå, alias Henka och Mike.

 Ska man placera ut risruskor i sex mil är det lämpligt med en paus då och då. Här har man stannat till någonstans mellan Kallax och Trundön. Från vänster Gunnar Lundström, Mike och Henka.

”Om vi ändå hade åkt sidkor istället”, kanske Gunnar sa när en av skotrarna permanent upphörde att samarbeta. Men som alla historier har även denna ett lyckligt slut. Herrarna tog sig hem välbehållna och med uppdraget slutfört.

Nästa uppdrag i kategorin bansträckning, blir under kommande vecka då spåret ska packas och sladdas med pistmaskin. I skrivande stund är 90 deltagare anmälda och från och med den 1 mars är det direktanmälan på plats som gäller.

4-klöverns stora hopp har träningsstopp!

Publicerades 2013-02-14


Efter Mattias starka inledning med 25 mil under de tre första träningsveckorna, har ”skidtrippmätaren” stått still de senaste fyra (veckorna). Vägen mot Bothnialoppet den 9 mars ser just nu rätt tuff ut för träningsbloggen 4-klöverns stora hopp Mattias ”Xet” Jonsson.

Mattias lovar dock att prestera på ”dagen D” men våndas över att han nog måste sänka ribban. Frågan är hur han står sig i den annonserade utmaningen mot skidlegenden Sven-Åke Lundbäck?

Läs Mattias blogginlägg här: 4-klovern.se

72 till start!

Publicerades 2013-02-14

Ju närmare loppet vi kommer desto fler anmälningar börjar ticka in. I skrivande stund är vi uppe i 72 anmälda varav majoriteten ska åka den långa distansen från Luleå.

Med tanke på den stadigt ökande ”anmälningsfrekvensen” tror vi att det utan problem kommer att vara det dubbla antalet åkare när vi står på startlinjen den 9 mars.

”OS-paret” är ambassadörer för Bothnialoppet!

Publicerades 2013-02-06

Det är inte allt för många par där bägge parter har tävlat i OS, i samma sport! Bothnialoppet har glädjen att pressentera 2013-års ambassadörspar, nämligen längdskidlegenderna tillika makarna Sven-Åke Lundbäck och Lena Carlzon Lundbäck.

Sven-Åke som ursprungligen kommer Töre har en mycket imponerande meritlista i bagaget. Det börjar med inte mindre än ett OS-guld i Sapporo Japan 1972, på en sträcka av 15 kilometer.

Dubbla VM-guld
Framgångssagan fortsätter 1978 i Lahtis Finland, då Sven-Åke plockar hem två VM-guld varav det ena på 50 kilometer och det andra på 4×10 kilometer stafett. 1981 vinner han Vasaloppet.

Lena som tävlade för hemmaklubben Malmbergets AIF har även hon deltagit i OS vid två tillfällen. 1976 i Innsbruck Österrike och 1980 i Lake Placid USA. Lenas bästa individuella placeringar under OS är två 10:e platser på 5 kilometer 1976 samt på 10 kilometer 1980.

Åtta SM-guld
Innanför landets gränser har Lena plockat hem titeln ”Svensk mästarinna” sammanlagt åtta gånger. Om hon och Sven-Åke träffades i skidspåret eller i vallaboden är däremot inte känt.

I rollen som ambassadör kommer makarna Lundbäck att representera loppet och inspirera folk att delta. Sven-Åke kommer även att åka loppet. Så för er som vill utamana en OS-medaljör, nu har ni chansen!