Nyheter från Bothnialoppet

”OS-paret” är ambassadörer för Bothnialoppet!

Publicerades 2013-02-06

Det är inte allt för många par där bägge parter har tävlat i OS, i samma sport! Bothnialoppet har glädjen att pressentera 2013-års ambassadörspar, nämligen längdskidlegenderna tillika makarna Sven-Åke Lundbäck och Lena Carlzon Lundbäck.

Sven-Åke som ursprungligen kommer Töre har en mycket imponerande meritlista i bagaget. Det börjar med inte mindre än ett OS-guld i Sapporo Japan 1972, på en sträcka av 15 kilometer.

Dubbla VM-guld
Framgångssagan fortsätter 1978 i Lahtis Finland, då Sven-Åke plockar hem två VM-guld varav det ena på 50 kilometer och det andra på 4×10 kilometer stafett. 1981 vinner han Vasaloppet.

Lena som tävlade för hemmaklubben Malmbergets AIF har även hon deltagit i OS vid två tillfällen. 1976 i Innsbruck Österrike och 1980 i Lake Placid USA. Lenas bästa individuella placeringar under OS är två 10:e platser på 5 kilometer 1976 samt på 10 kilometer 1980.

Åtta SM-guld
Innanför landets gränser har Lena plockat hem titeln ”Svensk mästarinna” sammanlagt åtta gånger. Om hon och Sven-Åke träffades i skidspåret eller i vallaboden är däremot inte känt.

I rollen som ambassadör kommer makarna Lundbäck att representera loppet och inspirera folk att delta. Sven-Åke kommer även att åka loppet. Så för er som vill utamana en OS-medaljör, nu har ni chansen!

Mer nyheter

Visa alla nyheter